Serniczek truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybki w przygotowaniu, również bardzo szybko znika z talerzyka:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SER:

    1 kg sera z wiaderka
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki przezroczyste o smaku cytrynowym

    PIANKA TRUSKAWKOWA:

    500 ml śmietanki 30%
    3 galaretki truskawkowe
    500g truskawek

    PONADTO :


    20 herbatników maślanych
    3 galaretki truskawkowe
    500 g truskawek

Serniczek truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia / 20 szt/.
  • 2. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzone galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody. Masę serową wyłożyć na herbatniki . Schłodzić.
  • 3. Truskawki zmiksować, zagotować. Dodać galaretki - dokładnie wymieszać.
  • 4. Śmietanę ubić, dodać wystudzony mus truskawkowy. Masę wylać na warstwę serową. Schłodzić.
  • 5. Truskawki pokroic w ćwiartki. Ułożyć na piance.
  • 6. Galaretki rozpuścić w 700 ml wody. Tężejącą wylać na ciasto.

Porady

Można użyć truskawek mrożonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy