Serduszkowe muffinki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, owocowe i 'od serca'

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 280 gramów
    - proszek do pieczenia: 2.5 łyżeczki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - kakao: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 70 mililitrów
    - kefir truskawkowy: 100 mililitrów
    - maślanka: 200 gramów
    - truskawki: 300 gramów

Serduszkowe muffinki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Seruszkowe foremki do muffinek wysmarować masłem.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao.
    truskawki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki.
  • 2. Jajko roztrzepać, dodać cukier, olej, kefir i maślankę. Dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy wlewając mokre składniki do suchych, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Napełnić foremki i delikatnie powtykać w ciasto truskawki.
    Piec muffinki przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kuchennej kratce. Podawać oprószone cukerm pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy