Schab z morelą w ziołach z szynkowaru

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Własne wędlinki są najlepsze.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 900 g schabu

    na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
    2 l wody
    pół szkl soli
    1 łyżka soli peklowej
    listki laurowe
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    suszone morele ok 100g
    posypka;
    2 łyżeczki gorczycy białej
    2 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka młotkowanej kolendry z pieprzem
    łyżeczka oregano

Schab z morelą w ziołach z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
    Schab wyjąć z zalewy. w środku schabu zrobić otwór i napchać suszonych moreli. Zioła wymieszać na talerzu, schab otoczyć w ziołach włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.
    Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy