Schab w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Schab obok polędwiczki to moje ulubione mięso z wieprzowiny. Przygotowuję go często, jednak rzadko w formie tradycyjnych kotletów panierowanych. Zdecydowanie wolę kruche, duszone mięso w sosie.

Składniki:

  • - ok. 500 g schabu,
    - 10 średniej wielkości pieczarek,
    - 1 cebula,
    - liść laurowy, ziele angielskie,
    - przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, chili,
    - 1 łyżka oleju do podsmażenia,
    - 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Schab w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy przyprawami z obu stron. \Na łyżce oleju podsmażamy mięso do momentu zabielenia. Po lekkim zarumienieniu przekładamy do rondla, zalewamy ok. szklanką wody, dodajemy liście i ziele, zagotowujemy. Na patelnię po mięsie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę (pokrojoną w talarki). Dusimy do miękkości mięsa, na koniec zaprawiamy mąką. Ewentualnie przyprawiamy sos do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy