Schab po mazursku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W kuchni warmińsko-mazurskiej króluje mięso wieprzowe oraz obfitość przypraw. Schab po mazursku to nic innego jak wieprzowe mięso o lekko słodkim korzennym smaku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab bez kości: 80 dekagramów
    - włoszczyzna: 25 dekagramów
    - mąka pszenna: 2 dekagramy
    - bułka tarta: 2 dekagramy
    - powidła śliwkowe: 15 dekagramów
    - wino czerwone wytrawne: 0.33 szklanki
    - Tłuszcz: 4 dekagramy
    - masło: 2 dekagramy
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - goździki: 4 sztuki

Schab po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab po mazursku 1. Schab obgotowujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem włoszczyzny tak, aby stał się półmiękki. Następnie należy wyjąć go z wywaru, odsączyć i obrumienić na tłuszczu.
  • Schab po mazursku 2. Potem przełożyć do rondla i grubo obsypać bułką tartą. Dodajemy masło, powidła rozprowadzone wywarem ze schabu, cukier, sól oraz goździki.
  • Schab po mazursku 3. Całość dusimy, dopóki mięso nie będzie miękkie, a następnie zagęszczamy mąką, wlewamy wino i zagotowujemy.
    Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy