Sernik cytrynowy na zimno

0 (0 ocen)

przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie"

Składniki:

  • 6 łyżek masła
    10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj
    Masa serowa:
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    25 dag białego twarogu
    4 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 pojemnik śmietany 30% o poj. 250 ml

Sernik cytrynowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczam. Biszkopty kruszę i mieszam z masłem. Wykładam na spód tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min.
    Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i zostawiam by wystygła. Twaróg ucieram z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw z masą serową a potem z kremówką, za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę rozsmarowuję na spodzie z biszkoptów i wstawiam na min. 2 godz. do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy