salceson

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

konkurs_desery

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 opakowania galaretki (np. czerwona, żółta i zielona),
    500ml śmietanki 30% do deserów,
    7 łyżek stołowych żelatyny,
    ½ szklanki cukru,
    1 szklanka mleka,
    1 szklanka wody (niepełna),
    Opakowanie cukru waniliowego.

Salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zgodnie z przepisem na opakowaniu galaretek zrobic każdy smak osobno w miseczkach i odstaw do stezenia .Gdy galaretki są gotowe,pokrój je w kostkę o dowolnym boku i wrzucamy do formy wyłożonej np. folią aluminiową.
  • 2. Póżniej gotujemy 1 szklankę mleka z pół szklanki cukru i opakowaniem cukru waniliowego.nastepnie studzimy .Gotujemy 1 szklankę wody (niepełną) z 6 łyżkami stołowymi żelatyny. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. W osobnej misce energicznie mieszamy 500ml śmietanki 30% z ostudzonym mlekiem i rozpuszczoną żelatyną. Powstałą mieszankę szybko wlewamy do formy z galaretkami, zanim się zetnie w misce.
  • 4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2.5 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy