Sałatka z wędzoną sielawą i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wędzona sielawa prosto z Mazur, ziemniaki i dymka czyli sałatka na zakończenie lata. Jeszcze kolorowa, kojarząca się ze słonecznymi dniami i wieczorami nad jeziorem.

  • 20 min

Składniki:

  • 6-7 małych ziemniaków
    1/2 czerwonej papryki
    2 średnie wędzone sielawy
    sól, pieprz
    1 dymka ze szczypiorkiem
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżka soku z cytryny

Sałatka z wędzoną sielawą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze lub we wrzątku. Ostawić do ostygnięcia. Z wędzonej sielawy usunąć ości, oddzielić od skóry i podzielić na kawałki.Dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę.
  • 2. Wszystkie składniki doprawić do smaku, dodać śmietanę, sok z cytryny oraz chrzan i wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy