Sałatka z truskawkami i kalarepką

0 (0 ocen)

Lekka i smaczna sałatka, do tego prosta i z łatwo dostępnych teraz składników. Polecam na przekąskę lub lekką kolację. Przepis zaczerpnęłam z ‘Moje gotowanie’

Składniki:


  • Na 2 porcje:
    3 liście sałaty masłowej
    1 zielony ogórek
    1 młoda kalarepka
    1 garść truskawek
    0,25 kostki fety
    0,5 łyżeczki nasion czarnuszki
    Sos:
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    0,5 łyżeczki miodu
    Sól i pieprz do smaku

Sałatka z truskawkami i kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki i rozłożyć na talerzach.

    Ogórka obrać, przekroić na pół, następnie w plasterki. Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę.
    Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić w słupki.

    Sos: do małego słoiczka wrzucić składniki sosu, doprawić, wstrząsnąć energicznie.

    Na sałacie ułożyć ogórka, kalarepkę i truskawki. Fetę pokroić w kostkę, rozłożyć na wierzchu. Posypać całość czarnuszką i polać sosem. Od razu podawać

Komentarze

Podobne przepisy