sałatka z kurczakiem w chrupiących koszyczkach won ton

0 (0 ocen)

  • 25 min

pyszna sałatka w chrupiących koszyczkach

  • 25 min

Składniki:

  • (na 12 koszyczków)
    ciasto won ton (po 3 płaty na 1 koszyczek)
    1/2 filetu z kurczaka
    1 łyżeczka garam masali
    2 łyżki sosu sojowego
    2 ząbki czosnku
    2 łodygi trawy cytrynowej
    oliwa do smażenia
    kukurydza w puszce (około 1/2 szklanki)
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 czerwonej cebuli
    trochę szczypiorku
    ocet ryżowy
    opcjonalnie 1 łyżka majonezu
    pieprz i sól do smaku

Sałatka z kurczakiem w chrupiących koszyczkach won ton - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do muffinek smarujemy dokładnie oliwą.W każdy dołek wkładamy po 3 kawałki ciast won ton, a brzegi ciasta wystające ponad dołki smarujemy oliwą. Pieczemy 5-7 minut w 170 stopniach do zarumienienia.

    Filet kroimy w małe kawałki, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko rozbitą trawę cytrynową (najlepiej zrobić to uchwytem noża) oraz sos sojowy i odstawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą garam masala i smażymy.

    Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cebulę i szczypiorek. Skrapiamy wszystko octem ryżowym i mieszamy. Do wymieszanych warzyw dodajemy usmażone kawałki kurczaka, doprawiamy do smaku. (opcjonalnie można dodać majonez, ja nie dodałam) .

    Sałatkę przekładamy do upieczonych koszyczków

Komentarze

Podobne przepisy