na 2 porcje:
ok. 100 g gorgonzoli,
dwa ugotowane na twardo jajka,
kilka rzodkiewek,
6 plastrów szynki serrano lub prosciutto,
2 małe pomidory,
roszponka lub inna ulubiona sałata,
sól, pieprz,
opcjonalnie rzeżucha do posypania sałatki
na sos:
4 łyżki oliwy,
2 łyżeczki musztardy,
2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte przez praskę),
łyżeczka miodu
Sałatka z gorgonzolą i szynka serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, rzodkiewki i pomidory pokroić na ćwiartki. Na talerzach układać porcje sałaty, pozostałe warzywa, jajka i szynkę. Pokruszyć gorgonzolę, posypać rzeżuchą. Składniki sosu dokładnie połączyć i polać nim sałatkę.
Komentarze