Sałatka z cukinii i kolorowych papryk.

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Świetna sałatka z cukinii na zimę .

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2600 g cukinii
    400 g czerwonej papryki
    400 g pomarańczowej papryki
    600 g cebuli białej
    600 g marchewki
    8 ząbków czosnku
    duży pęczek natki pietruszki



    Zalewa:

    400 ml przegotowanej wody
    500 ml octu jabłkowego
    100 ml oleju roślinnego
    10 łyżek soli
    120 g cukru
    2 łyżki gorczycy
    1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
    po 1 liściu laurowym na słoik
    po 2 ziela angielskie na słoik

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z cukinii i kolorowych papryk. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Cukinie myjemy, a następnie pozbawiamy nasion. Kroimy na cienkie plastry.
    Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski.
    Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę tniemy w piórka, a czosnek w paski.
    Natkę pietruszki drobno siekamy.

    Tak przygotowane warzywa zasypujemy solą i odstawiamy na 1 h.
    Po tym czasie zalewamy je wodą, octem, olejem, dodajemy przyprawy.
    Mieszamy.

    Zostawiamy na 30 minut.
    Do wyparzonych słoików nakładamy po 1 liściu laurowym i 2 ziarnach ziela angielskiego, a następnie sałatkę do 3/4 ich wysokości, zalewamy powstałym sokiem.
    Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody.
    Odwracamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować