Sałatka z cukinii i kolorowych papryk.

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Świetna sałatka z cukinii na zimę .

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2600 g cukinii
    400 g czerwonej papryki
    400 g pomarańczowej papryki
    600 g cebuli białej
    600 g marchewki
    8 ząbków czosnku
    duży pęczek natki pietruszki



    Zalewa:

    400 ml przegotowanej wody
    500 ml octu jabłkowego
    100 ml oleju roślinnego
    10 łyżek soli
    120 g cukru
    2 łyżki gorczycy
    1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
    po 1 liściu laurowym na słoik
    po 2 ziela angielskie na słoik

Sałatka z cukinii i kolorowych papryk. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Cukinie myjemy, a następnie pozbawiamy nasion. Kroimy na cienkie plastry.
    Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski.
    Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę tniemy w piórka, a czosnek w paski.
    Natkę pietruszki drobno siekamy.

    Tak przygotowane warzywa zasypujemy solą i odstawiamy na 1 h.
    Po tym czasie zalewamy je wodą, octem, olejem, dodajemy przyprawy.
    Mieszamy.

    Zostawiamy na 30 minut.
    Do wyparzonych słoików nakładamy po 1 liściu laurowym i 2 ziarnach ziela angielskiego, a następnie sałatkę do 3/4 ich wysokości, zalewamy powstałym sokiem.
    Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody.
    Odwracamy do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy