Sałatka z arbuza pomidora z serem kozim

0 (0 ocen)

  • 45 min

Piękna i przepyszna na letnie dni.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 trójkątne kawałki arbuza bez skóry
    1 pomidor
    figa
    zioła (np. musztardowiec)
    ser kozi twardy
    kilka orzechów laskowych
    truskawki
    krem balsamiczny
    oliwa
    1-2 szalotki
    2 czerwone cebule
    duża łyżka masła
    1 łyżeczka cukru
    pieprz
    gruba sól morska

Sałatka z arbuza pomidora z serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Konfitura z czerwonej cebuli:

    Czerwoną cebulę obrać i skroić w piórka, dusić do miękkości na małym ogniu w maśle z cukrem, dodać 2 łyżki kremu balsamicznego. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.

    Przygotowanie dalszych składników:

    Truskawki przekroić na pół.
    Pomidor sparzyć w słonej wodzie a następnie szybko zahartować w zimnej. Obrać ze skóry i wykroić z niego gruby plaster, następnie przekroić go na pół. Szalotkę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła i cukrem. Schłodzić kawałki arbuza, uprażyć orzechy laskowe i przekroić na pół.

    Wyłożenie:
    Na spód talerza położyć konfiturę z czerwonej cebuli, następnie ułożyć schłodzone trójkąty z arbuza i półplastry pomidora. Ozdobić figą, orzechami laskowymi, truskawkami, ziołami, kremem balsamicznym, serem kozim. Na koniec skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy