Sałatka z arbuza pomidora z serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Konfitura z czerwonej cebuli:
Czerwoną cebulę obrać i skroić w piórka, dusić do miękkości na małym ogniu w maśle z cukrem, dodać 2 łyżki kremu balsamicznego. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie dalszych składników:
Truskawki przekroić na pół.
Pomidor sparzyć w słonej wodzie a następnie szybko zahartować w zimnej. Obrać ze skóry i wykroić z niego gruby plaster, następnie przekroić go na pół. Szalotkę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła i cukrem. Schłodzić kawałki arbuza, uprażyć orzechy laskowe i przekroić na pół.
Wyłożenie:
Na spód talerza położyć konfiturę z czerwonej cebuli, następnie ułożyć schłodzone trójkąty z arbuza i półplastry pomidora. Ozdobić figą, orzechami laskowymi, truskawkami, ziołami, kremem balsamicznym, serem kozim. Na koniec skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
Komentarze