Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą

0 (0 ocen)

Smaczna metoda na wykorzystanie pozostałej z rosołu włoszczyzny.

Składniki:

  • 2 marchewki z rosołu
    2 małe pietruszki z rosołu
    2-3 ogórki konserwowe
    puszka czerwonej fasoli konserwowej
    3 łyżki ziaren świeżo ugotowanej kukurydzy
    2 łyżki posiekanej natki
    1 mała cebula cukrowa
    1 małe jabłko
    sól
    pieprz
    łyżka oleju
    majonez

Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kolbę kukurydzy opłukać, ugotować w osolonej wodzie (15 minut), przestudzić, ostrym nożem odkroić ziarna.
    Fasolę osączyć z zalewy, przepłukać na sicie.
    Jabłko opłukać, obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
    Cebulę, ogórki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.
    Natkę opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
    Składniki wymieszać z łyżką oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Dodać majonezu według uznania.

Porady

Do sałatki można użyć również kukurydzy konserwowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy