Sałatka "smaki lata"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miałam trochę warzyw i szkoda było żeby się zmarnowały. Więc wykombinowałam taką sałatkę.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dkg pora
    10 dkg selera (korzeń)
    30 dkg marchewki
    ok. 80 dkg białej kapusty
    2 cebule czerwone
    2 cebule białe
    spory pęczek natki pietruszki
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    Zalewa:
    1,5 szk. octu winnego 6%
    1 szk. wody
    0,5 szk. oliwy
    nie pełna szklanka cukru
    łyżka pieprzu

Sałatka "smaki lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korzeń selera i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plasterki,
    Kapustę drobno poszatkować, cebulę w piórka.
    Natkę posiekać a paprykę pokroić w około 2 cm paseczki.
    Wszystkie warzywa wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać nią warzywa w misce. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie nakładać ciasno do słoików (nie odciskając zalewy). Pasteryzować 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy