Sałatka krabowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ta pyszna sałatka jest lekkostrawna, zdrowa, a zarazem bardzo pożywna. Ma ciekawy smak i ładnie wygląda. Często jemy ją na kolację. Ponieważ jest prosta, czasami jej przygotowanie powierzam 13-letniem

Składniki:

  • ● 60 dag zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
    ● puszka kukurydzy
    ● 3 jajka
    ● 1/2 op. mrożonych paluszków surimi o smaku krabowym
    ● ogórek
    ● 4 łyżki majonezu
    ● sól
    ● pieprz

Sałatka krabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka krabowa 1. Fasolkę myjemy, obcinamy
    końcówki i kroimy w kawałki,
    i gotujemy w osolonej wodzie.
    Odcedzamy i studzimy.Kukurydzę osączamy. Paluszki
    surimi rozmrażamy i dzielimy
    wzdłuż na długie wąskie paski,
    kilka zostawiamy do dekoracji.
    Jajka gotujemy na twardo
    w osolonej wodzie (dzięki
    temu nie będą pękały), studzimy,
    obieramy i kroimy w małą
    kostkę. Ogórka myjemy (nie
    obieramy) i kroimy w niezbyt
    grube plasterki.
  • 2. Fasolkę mieszamy z kukurydzą,
    jajkiem oraz paluszkami
    surimi. Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem. Przed podaniem
    do sałatki dodajemy
    majonez, delikatnie mieszamy.
    Dekorujemy ogórkiem i odłożonymi
    paseczkami surimi.

Porady

● Do wody, w której gotujemy fasolkę, możemy wsypać łyżeczkę cukru lub wlać trochę octu. Zaostrzy to jej smak. ● Majonez możemy wymieszać z jogurtem.

Notka redakcyjna

PPK_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy