Sałatka jajeczno-porowa ze śledziem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wyjątkowego smaku dodaje tu przysmażony na maśle klarowanym por. Sałatka idealna na każdą okazję :)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych a'la matjas
    1 duży por
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3-4 jajka ugotowane na twardo
    1 średnie jabłko
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu płynnego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    sól, pieprz
    masło klarowane do smażenia

Sałatka jajeczno-porowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na min.1 godzinę. Po tym czasie pokroić na niewielkie kawałki lub paski 2-cm. Przełożyć do miski.
  • 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony na półtalarki por i natkę pietruszki. Chwilę podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić i przełożyć do miski ze śledziem. Dodać pokrojone w kostkę jajka oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
  • 3. W osobnym naczyniu połączyć jogurt z majonezem, musztardą i miodem. Dodać do składników w misce i dokładnie wymieszać. Na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy