Sałatka jajeczno-porowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na min.1 godzinę. Po tym czasie pokroić na niewielkie kawałki lub paski 2-cm. Przełożyć do miski.
2.Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony na półtalarki por i natkę pietruszki. Chwilę podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić i przełożyć do miski ze śledziem. Dodać pokrojone w kostkę jajka oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
3.W osobnym naczyniu połączyć jogurt z majonezem, musztardą i miodem. Dodać do składników w misce i dokładnie wymieszać. Na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.
Komentarze