Sałatka ,,GYROS"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyśmienita sałatka, która z pewnością sprawdzi się na każdej imprezie, przyjęciu rodzinnym i każdy będzie się nią zajadał. Sałatkę najlepiej przygotować w dużej szklanej salaterce, aby ładnie się prezentowała, ponieważ wszystkie składniki układamy warstwami.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    5 ogórków konserwowych
    1 kapusta pekińska
    1 duża cebula
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki keczupu
    1 opakowanie przyprawy do gyrosa
    1 puszka kukurydzy

Sałatka ,,gyros" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie fileta z kurczaka 1. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie kawałki mięsa obtaczamy w przyprawie go gyrosa, smażymy około 10 minut na patelni i studzimy. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórki, cebulę i kapustę pekińską.
  • 2. Na samo dno salaterki wsypujemy usmażone kawałki kurczaka i smarujemy go cieniutką warstwą keczupu.
    Na to układamy drobno posiekaną cebulę.
    W następnej warstwie znajdują się drobno posiekane ogórki.
    Ogórki smarujemy cienką warstwą majonezu.
    Na to rozsypujemy odsączoną kukurydzę.
    Później znowu smarujemy kukurydzę cienką warstwą keczupu i majonezu.
    Na koniec dodajemy kapustę pekińską i stanowi ona ostatnią warstwę sałatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy