Rumowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Ciasteczka z dodatkiem rumu. Mają niepowtarzalny smak – każdemu zasmakują

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    300g mąki

    100g cukru pudru

    1 żółtko,

    szczypta soli

    1 łyżka rumu

    200g masła

    mąka do wałkowania

Rumowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Składniki na ciasto wrzucić do malaksera i miksować około minutę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić ciasto. Włożyć do miski , przykryć ścierką , włożyć do zamrażalnika na 30-40 minut.

    2. Stolnicę obsyp mąką. Wyłóż ciasto i ponownie je wyrób. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypaną mąką. Za pomocą foremki wycinaj ciastka

    3. Ciasteczka wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut – aż ciastka nabiorą złotego kolorku.

    4. Ciastka ostudź na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy