Różki z ciasta francuskiego, nadziane jabłkami z nutą cynamonu. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem. Moje były tylko z jabłkami, bez cukru pudru :) Polecam!
Składniki:
375g. ciasta francuskiego (kupnego, lub domowej roboty)
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Różki francuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do nich resztę składników z nadzienia i wymieszać.
2.Ciasto francuskie podzielić na około 15 równych kwadratów. Na każdy wyłożyć po łyżce nadzienia. Rogi skleić, formując trójkąt. Każdy trójkącik pozakłuwać widelcem z góry. Posmarować jajkiem. Piec w 200 st.C około 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Po tym czasie różki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem, lub polać lukrem. Smacznego!
Komentarze