Różki francuskie z jabłkami

0 (0 ocen)

Różki z ciasta francuskiego, nadziane jabłkami z nutą cynamonu. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem. Moje były tylko z jabłkami, bez cukru pudru :) Polecam!

Składniki:

  • 375g. ciasta francuskiego (kupnego, lub domowej roboty)
    1 roztrzepane jajko do posmarowania

    Nadzienie:
    2 jabłka
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej

Różki francuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do nich resztę składników z nadzienia i wymieszać.
  • 2. Ciasto francuskie podzielić na około 15 równych kwadratów. Na każdy wyłożyć po łyżce nadzienia. Rogi skleić, formując trójkąt. Każdy trójkącik pozakłuwać widelcem z góry. Posmarować jajkiem. Piec w 200 st.C około 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Po tym czasie różki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem, lub polać lukrem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy