Rozgrzewający krem czosnkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pogromca wirusów, bakterii i wampirów ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - główki czosnku: 3 sztuki
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - oliwa: 2 łyżki
    - liść lauowy: 1 sztuka
    - żółtys ser: 100 gramów
    - bulion drobiowy, warzywny: 1 litr
    - śmietana kremówka 30%: 300 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - suszony tymianek: 2 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 2 łyżeczki

Rozgrzewający krem czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i czosnek obieramy, kroimy w kawałki (ziemniaki) i plasterki (czosnek). W garnku podgrzewamy oliwę, podsmażamy kawałki ziemniaków i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, tymianek, sól oraz biały pieprz. Gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut. Wyjmujemy listek, zupę miksujemy, dodajemy kremówkę i łyżkę masła.
    Starty ser rozdzielamy do miseczek. Zalewamy zupą. Możemy podać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy