Już same pierogi z truskawkami smakują pysznie, a jeśli dodamy do nich odrobinę aromatycznej róży otrzymujemy wspaniałe połączenie!!!W sezonie truskawkowym tego dania nie może u mnie zabraknąć:) POLECAM!!!
Różano-truskawkowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną, sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy wodę.
2.. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 5 minut).
3.Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 3 mm. Od szklanki wycinamy koła.
4.Na każdym kole nakładamy ok 1/5-1/4 łyżeczki róży. Truskawki kroimy w mniejsze części i wykładamy na różę.
5.Po nałożeniu nadzienia sklejamy dokładnie pierogi.
Gotowe gotujemy około 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu).
Ugotowane porcjujemy na talerze. Ciepłe polewamy śmietaną, która fajnie się rozpłynie. Całość posypujemy do smaku cukrem. Podajemy!
Komentarze