Roladki z brzoskwinią i śliwką

0 (0 ocen)

Pierś kurczaka dobrze komponuje się z nadzieniem owocowym. Lekko słodkie mięso z nutką tymiankowo-bazyliową.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
    2 płaskie brzoskwinie
    2 suszone śliwki
    2 gałązki świeżego tymianku
    parę listków świeżej bazylii
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Roladki z brzoskwinią i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, osuszamy, ostrym nożem przekarajmy wzdłuż nie rozcinając jej do końca. Płaty rozkładamy i ubijamy delikatnie tłuczkiem. Solimy i posypyjemy pieprzem z każdej strony.
  • Roladki przed zwinięciem 2. Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki, śliwkę również kroimy w kawałki. Na środek piersi układamy brzoskwinię, śliwkę, posypujemy listkami tymianku i bazylii. Zwijamy od dołu w roladkę. Spinamy patyczkiem lub wykałaczkami.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy roladki i obsmażamy z każdej strony. Gdy pierś jest dosyć duża, obsmażanie powatrzamy kilka razy, by mięso nie było w środku surowe.

Komentarze

Podobne przepisy