Roladki drobiowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety przekrawamy na plastry,oprószamy przyprawą do kurczaka i wstawiamy na 1godz.do lodówki.
Rozbijamy młotkiem na cienkie plastry,aby nie porwały się podczas rozbijania ja wkładam plaster fileta do torebki foliowej,rozprostowuję palcami,i rozbijam przez folię.
2.Przygotowanie szpinaku:
rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle do czasu,aż odparuje woda.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy do ostygnięcia.
do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka i ubite na sztywną pianę białka.Delikatnie mieszamy składniki łyżką i dodajemy mąkę.
Szpinak jest gotowy.
3.Filety rozkładamy,nakładamy na nie szpinak i zwijamy w roladki.
4.Smażymy roladki na rozgrzanym oleju.
5.Wykładamy roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20min. w temp.175*C.
Jogurt mieszamy z przyprawami i polewamy roladki,pieczemy jeszcze 5-10min.
6.Podajemy z ziemniakami polanymi sosem i dowolną surówką.
Porady
Jeśli farszu szpinakowego nam zostanie możemy upiec placki szpinakowe są bardzo pyszne.
Komentarze