Rolada wołowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niedzielny znienawidzony obiad w dzieciństwie... Do tej potrawy trzeba dojrzeć....

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Wolowina extra: 1 kilogram
    - boczek (chudy, surowy): 20 dekagramów
    - cebula (drobno posiekana): 2 sztuki
    - ogórek (kwaszony, mały, pokrojony w słupki): 2 sztuki
    - chleb wiejski (2 plastry do zagęszczenia sosu): 3 plastry
    - musztarda rosyjska: 6 łyżeczek
    - smalec do smażenia: 2 łyżki
    - majeranek suszony: 2 łyżeczki
    - kostka wołowa: 2 sztuki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty

Rolada wołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy w plastry w poprzek włókien. Przykrywamy folią i rozbijamy.
  • 2. Każdy plaster wołowiny, smarujemy 1 łyżeczką musztardy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na 10 minut.
  • 3. Ogórki kroimy w paski.Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Jedna cebula będzie do sosu.
  • 4. Na każdy plaster nakładamy po 1kawałku boczku, 1 łyżeczce cebuli. Po kawałku ogórka i chleba. Zwijamy ruloniki, spinamy wykałaczkami. Można zawinąć nitką. Dwa plastry chleba zalewamy wodą i odstawimy.
  • 5. Na rozgrzanym smalcu, obsmażamy rolady z każdej strony . Dokładamy cebulę i chwilkę podsmażamy aż cebulka się zrumieni. Zmniejszamy płomień, podlewamy 3 szklankami wody.Gotujemy pod przykryciem około godziny. W miarę potrzeby podlewamy wodą. Dokładamy odsączony z wody chleb, pokruszony i kostki, gotujemy 20 minut. Wyjmujemy mięso i sos miksujemy. Podajemy z pyzami.

Komentarze

Podobne przepisy