Rolada wołowa

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tradycyjna rolada wołowa - taki smak pamiętam z domu rodzinnego..

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 6 kotletów wołowych
    ok 40 dkg mięsa mielonego
    5 łyżeczek musztardy sarepskiej
    przyprawa uniwersalna/ pieprz
    6 plastrów boczku
    2 ogórki konserwowe
    2 jajka
    2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    2 łyżeczki przyprawy do pieczeni
    1 kostka bulion warzywny
    tłuszcz do smażenia
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada wołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada wołowa 1. Do mięsa mielonego dajemy jajka i przyprawę do mięsa mielonego oraz doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem.
    Mięso bardzo cienko rozbić.Przyprawić przyprawa uniwersalną i pieprzem nacieramy musztardą. Układamy na każdy kotlet plaster boczku na to mięso mielone i na samym końcu ćwiartkę ogórka konserwowego.
  • Rolada wołowa 2. Formujemy rolady ( można upiąć szpikulcem do rolad żeby nie popękały za bardzo podczas duszenia)
    Zwinięte rolady oprószam przyprawą do pieczeni i obtaczam w mące.
  • Rolada wołowa 3. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron.
    Następnie gdy rolady są już ładnie zapieczone. Odlewam tłuszcz podbijam woda z rozpuszczoną kostką warzywną ok.2 szklanek wody i dusze ok 20min

Porady

Można do mięsa mielonego dać podsmażoną cebulkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować