Rolada śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem,przelewamy na blachę wyłożoną papierem,pieczemy w 180 stopniach 25 minut.Jeszcze ciepły biszkopt układamy na ręczniku i zwijamy w rulon.
2.Żelatynę moczymy 15 minut w zimnej wodzie,następnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie,przestudzamy.
3.Białko ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder.
4.Dobrze schłodzoną świeżą śmietanę ubijamy,gdy zgęstnieje dodajemy pianę z białka,oraz płynną żelatynę i jeszcze przez chwilę ubijamy.Kładziemy do lodówki,aby masa nieco stężała.
5.Biszkopt rozwijamy,smarujemy dżemem truskawkowym,wykładamy śmietanę,rozsmarowujemy,zwijamy w rulon.Schładzamy.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze