ROLADA MAKOWA Z MALINAMI

0 (0 ocen)

  • 50 min

dla każdego, na każdą okazję

  • 50 min

Składniki:

  • 5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki (lub budyniu)
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl maku
    500ml śmietany kremówki
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki żelatyny
    garść malin

Rolada makowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić wraz z cukrem na puszystą pianę. Powoli dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia, na koniec dodać mak. Piec 15 minut w 170st C. Jeszcze gorącą roladę zawinąć w ściereczkę i pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Śmietankę ubić wraz z cukrem waniliowym. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • 3. Pozostawić jedną łyżkę ubitej śmietany do dekoracji rolady.
    Na roladę wyłożyć śmietanę i równomiernie rozsmarować. Na środku ułożyć pasek malin, a następnie zwinąć. Na wierzchu rozsmarować śmietanę, a następnie posypać makiem.

Komentarze

Podobne przepisy