Rolada boczkowa z polędwiczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy ziołowe zalewamy 2 litrami wody, gotujemy . Po przestudzeniu dodajemy cukier i peklosól. Zimną solanką zalewamy boczek i polędwiczki, obciążamy np. talerzem, odstawiamy do chłodnego miejsca na 5-6 dni. Co drugi dzień przewracamy mięso, po peklowaniu wyciągamy z solanki, suszymy.
Ze składników na farsz wyrabiamy jednolitą masę, dodając pół szklanki wody, Odstawiamy do następnego dnia.
Zapeklowany boczek rozkładamy na blacie, smarujemy farszem, wzdłuż dłuższego boku układamy polędwiczki, rolujemy dokładanie osznurowując lub wkładamy w osłonkę do wędlin. Wędzimy w gorącym dymie około 3 godzin do uzyskania brązowego koloru . Następnie wyjmujemy z wędzarni i parzymy w 80 stopniach około 1,5 godziny. Po wyjęciu z wrzątku , wykładamy na tacę, obciążamy. Po wystudzeniu podajemy .
Porady
Do wody, w której będziemy parzyli roladę możemy dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie a po parzeniu wodę wykorzystać do przygotowania barszczu.
Komentarze