Rolada boczkowa z polędwiczką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dość pracochłonna , ale pyszna domowa wędlina

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg boczku
    2 kg polędwiczki wieprzowe ( około 60 dag)
    przyprawy do peklowania:
    6 dag peklosoli
    2 łyżeczki cukru
    dowolne przyprawy ziołowe ( kilka ziaren jałowca, liście laurowe, łyżka ziół prowansalskich, kilka ziaren ziela angielskiego,ew łyżeczka czerwonej ostrej papryki, 5 ząbków czosnku)
    Farsz:
    1 kg wieprzowiny
    1 łyżeczka cukru
    2 dag peklosoli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    1 łyżeczka mielonej kolendry

Rolada boczkowa z polędwiczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qb7vnq 1. Przyprawy ziołowe zalewamy 2 litrami wody, gotujemy . Po przestudzeniu dodajemy cukier i peklosól. Zimną solanką zalewamy boczek i polędwiczki, obciążamy np. talerzem, odstawiamy do chłodnego miejsca na 5-6 dni. Co drugi dzień przewracamy mięso, po peklowaniu wyciągamy z solanki, suszymy.
    Ze składników na farsz wyrabiamy jednolitą masę, dodając pół szklanki wody, Odstawiamy do następnego dnia.
    Zapeklowany boczek rozkładamy na blacie, smarujemy farszem, wzdłuż dłuższego boku układamy polędwiczki, rolujemy dokładanie osznurowując lub wkładamy w osłonkę do wędlin. Wędzimy w gorącym dymie około 3 godzin do uzyskania brązowego koloru . Następnie wyjmujemy z wędzarni i parzymy w 80 stopniach około 1,5 godziny. Po wyjęciu z wrzątku , wykładamy na tacę, obciążamy. Po wystudzeniu podajemy .

Porady

Do wody, w której będziemy parzyli roladę możemy dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie a po parzeniu wodę wykorzystać do przygotowania barszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy