Najlepsze ciastka, jakie kiedykolwiek jadłem. A do tego bardzo zdrowe, bo w całości z mąki razowej i płatków owsianych. Jest w nich tylko odrobina cukru brązowego, reszta to naturalna słodycz bakalii.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka razowa (ja użyłem orkiszowej): 140 gramów
- masło: 120 gramów
- małe jajko: 1 sztuka
- proszek do pieczenia: 0.67 łyżeczki
- cukier brązowy jasny: 6 dekagramów
- płatki owsiane: 5 dekagramów
Razowe ciasteczka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, wsypać płatki i bakalie oraz dodać posiekane masło. Wyrobić ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć na placuszki grubości 0,5 cm. Piec 20 minut w 180 st.
Komentarze