Razowe ciasteczka z bakaliami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze ciastka, jakie kiedykolwiek jadłem. A do tego bardzo zdrowe, bo w całości z mąki razowej i płatków owsianych. Jest w nich tylko odrobina cukru brązowego, reszta to naturalna słodycz bakalii.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka razowa (ja użyłem orkiszowej): 140 gramów
    - masło: 120 gramów
    - małe jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 0.67 łyżeczki
    - cukier brązowy jasny: 6 dekagramów
    - płatki owsiane: 5 dekagramów

    - orzechy laskowe (grubo posiekane): 5 dekagramów
    - migdały (grubo posiekane): 2 łyżki
    - suszone śliwki (drobno posiekane): 2 łyżki
    - rodzynki: 1 łyżka
    - suszone morele (drobno posiekane): 2 łyżki

Razowe ciasteczka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, wsypać płatki i bakalie oraz dodać posiekane masło. Wyrobić ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć na placuszki grubości 0,5 cm. Piec 20 minut w 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy