Ratatouille

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

pyszne wegetariańskie danie nie tylko na obiad

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 gram pomidorów
    2 cebule
    2 czerwone papryki
    2 mniejsze cukinie
    1 bakłażan
    2 ząbki czosnku
    tymianek
    1 liść laurowy
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Z cukinii odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Bakłażana obrać ze skórki, usunąć pestki i również pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne a miąższ pokroić w kostkę.
    W rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dać czosnek, cebulę i liść laurowy i przesmażyć do momentu aż cebula zrobi się szklista (około 2-3 minuty). Następnie dodać paprykę, po kilku minutach pokrojonego bakłażana, cukinie a na końcu pomidory. Co jakiś czas przemieszać smażące się warzywa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Całość dusić razem 10 minut. Podawać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy