Racuszki z ricotty i kaszy mannej + figi zapiekane

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Figi pojawiły się na bazarze, są wszędzie, na każdym stoisku, u mnie na przykład całkiem dorodne sztuki są już po złotówce...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - ricotta: 250 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - kasza manna: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 6 łyżek
    - figi: 8 sztuk
    - miód: 3 łyżki
    - sezam: 3 łyżki
    - jogurt grecki: 4 łyżki

Racuszki z ricotty i kaszy mannej + figi zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Figi pokroiłam na ćwiartki, włożyłam do żaroodpornego naczynia, polałam miodem i posypałam sezamem, włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
    Z podanych składników przygotowałam ciasto i smażyłam racuchy na złoty kolor.
    Podałam racuchy z figami i łyżką jogurtu greckiego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy