Rabarbaras

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Upiec biszkopt jasny z 6 -7 jajek.

    MASA RABARBAROWA:
    1 - 1 1/2 kg rabarbaru
    cukier do smaku
    2 galaretki agrestowe
    1/2 szklanki wody

    PIANKA:
    2 "Śnieżki"
    1 szklanka mleka
    2 galaretki truskawkowe
    szczypta czerwonego barwnika (dla koloru - niekoniecznie)

    DODATKOWO:
    mleczna czekolada

Rabarbaras - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA RABARBAROWA:
    Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Podlać 1/2 szklanki wody, zasypać cukrem i poddusić, tak aby się rozpadł. Do gorącej masy wsypać galaretki i wymieszać tak by żelatyna się rozpuściła. Zostawić do wystygnięcia, gdy masa będzie już lekko tężała wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki.
  • 2. PIANKA:
    Śmietanę "Śnieżkę" ubić z mlekiem, dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Wyłożyć na rabarbar i schłodzić. Gotowe ciasto udekorować startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy