PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Krowie oczy z rabarbaremhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/88/krowie-oczy_3.jpeg46083456http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krowie-oczy
CIASTO:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
25 dag margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki kakao
rabarbar
powidła śliwkowe
MASA:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
puszka masy kajmakowej
200 g masła
Sposób przygotowania przepisu:
Krowie oczy z rabarbarem
1.
CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na blachę (25/35 cm.) i posmarować powidłami. Do drugiej dodać kakao i zarobić. Uformować 32 kulki, do każdej wkładając kawałek rabarbaru. Rozłożyć kulki na cieście z powidłami w 4 rzędach po 8 kulek. Upiec w temp. 180*C przez ok. 50-60 min.
2.
MASA:
Pół szklanki mleka rozmieszać z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować, połączyć z masą kajmakową (najlepiej użyć blendera lub miksera). Wlać mleko z mąką i żółtkami i ugotować budyń. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzony budyń.
3.
PRZEŁOŻENIE:
Ciasto z kulkami - masa - biszkopt - ciasto można polać polewą.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze