"Rabarbaniada" z limonką i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wszyscy wiemy, że połączenie rabarbaru z truskawkami jest idealne, a gdyby dodać do niego orzeźwiającą limonkę i aromatyczną miętę? Cudowny , prosty sposób na nadchodzące upały - rabarbaniada z truskawkami, limonka i mięta - pycha :)

  • 20 min

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
    100 gram truskawek + 3 sztuki
    1/3 szklanki wody
    ½ limonki
    1 gałązka świeżej mięty
    1-2 łyżki miodu lipowego
    0, 75 litra zimnej wody gazowanej

"rabarbaniada" z limonką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy kroimy w plasterki przekładamy do garnka. Pozbawione szypułek truskawki dodajemy do garnka z rabarbarem wlewamy odrobinę wody i gotujemy owoce na małym ogniu około 15-20 minut aż zmiękną a woda odparuje.

    Ugotowane owoce przecieramy prze sitko, słodzimy przecedzoną masę miodem i przelewamy je do dzbanka lub butelki. Do dzbanka lub butelki wkładamy pokrojoną w plasterki limonkę, pozostałe truskawki i gałązkę mięty i uzupełniamy zimną wodą gazowaną. Podajemy mocno schłodzoną.

Komentarze

Podobne przepisy