6 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości marchewka
2 średniej wielkości cebule
1 limonka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1/2 szklanki wody
5 łyżek śmietany 12%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka suszonych owoców kolendry
sok z limonki do smaku (opcjonalnie)
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
Zupa z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule posiekać, włożyć do garnka, dodać kolendrę i olej - smażyć 5 min, mieszając. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na małe kawałki jednakowej wielkości. Limonkę sparzyć i pokroić na małe kawałki, razem z ziemniakami i marchewką dołożyć do garnka. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia - gotować około 15 min (do miękkości warzyw).
2.Wodę, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać. Zawiesiną wlać do zupy, ponownie doprowadzić do wrzenia, mieszając. Dodać natkę pietruszki. Chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku, ewentualnie dodać sok z limonki.
Komentarze