pyszne roladki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łatwe w przygotowaniu a smak rewelacyjny. Do tego kuszą samym wyglądem.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 8 roladek:
    1 cukinia duża
    oliwki bez pestek
    turkusowy ser pleśniowy 1/2 opakowania
    bazylia, oregano, sól

    sos:
    oliwa z oliwek
    ocet balsamiczny
    ząbek czosnku
    zioła prowansalskie
    sól, cukier, bazylia

Pyszne roladki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki z cukinii 1. Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie paski, solimy i odstawiamy aby puściła sok. W międzyczasie możemy przygotować sos, w tym celu siekamy drobniutko czosnek, dodajemy 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu, odrobinę ziół prowansalskich, bazylii, soli i cukru, mieszamy i odstawiamy. Gdy cukinia puści sok, będzie już wystarczająco miękka, żeby robić z niej roladki. Paski cukinii oprószamy bazylią i oregano, na jednym końcu kładziemy kawałek sera, oliwki i zawijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

    Wskazówka: Jeżeli sporo posolicie cukinię aby zmiękła, warto ją jeszcze przed zawijaniem opłukać, żeby po upieczeniu nie były zbyt słone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy