zupę tą gotować nauczyła mnie moja mama.pochodzi z jej rodzinnych stron gdzie sie wychowała,lecz przeprowadzila.Teraz ja mieszkam w tych stronach i podtrzymuje tradycję :)
Składniki:
1.Kości wędzone lub żeberka wg uznania.
2.Marchew
3.Pietruszka
4.Kawałek selera
5.Kostka do żeberek ale może być też rosołowa
6.Przyprawa uniwersalna
7.Pieprz
8.Czosnek zwykły jak i granulowany
9.Mleko.
10.Można dodać natkę pietruszki
Pyszna polewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Z kości,warzyw kostki rosolowej, pieprzu, przyprawy uniwersalnej robimy wywar.
Ja sprawdzam kiedy mięso jest miękkie.2.Potem zalewamy mlekiem (ilość mleka rownież wg uznania) ja dodaje tak aby zupka miała jasny białawy kolor.3.Na końcu dodajemy czosnek około 4 ząbków najlepiej wyciśniętego i można dosypać granulowany, i posypujemy pietruszką.
Zupa jest pyszna z makaronem jak i z ziemniakami.SMACZNEGO!
Komentarze