Polewka grzybowa kaszubska

4.48 (196 ocen)

  • 60 min

W moim domu dzisiaj Kaszubski obiad i polewka grzybowa. Zupa wspaniała i niezwykle prosta!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 l.wody
    suszone borowiki (20g)
    1/2 kg ziemniaków
    łyżka octu
    listki laurowe,ziele angielskie
    sól
    pieprz
    szkl.śmietany 30%
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Polewka grzybowa kaszubska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Suszone borowiki namaczamy w zimnej wodzie na 30 min.. Następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli, 3 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy grzyby będą już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę umyte i obrane ziemniaki, gotujemy do miękkości.
    2. Potem doprawiamy, pieprzem, octem, można dać troszkę cukru, a na końcu śmietanę dobrze rozmieszaną z mąką. Chwilkę zagotujemy i gotowe. Jest jeszcze wersja tej zupy z dodatkiem suszonych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować