Pulpety zapiekane z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatne w smaku pulpeciki które bardzo smakują moim dzieciom

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    łyżeczka vegety
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia
    500 ml soku pomidorowego
    łyżeczka bazylii
    kulka mozzarelli
    łyżeczka vegety

Pulpety zapiekane z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni. Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sokiem pomidorowym dodajemy bazylię i vegetę. Doprawiamy solą , pieprzem i dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Całość zapiekamy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy