Pulpeciki z makaronem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszne danie w sam raz na obiadek dla maluchów. Moje córki się nim zajadały - polubią i inne dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • pół kg mielonego mięsa z szynki
    pół op. makaronu rurki (kolorowego)
    1 jajko
    1 duża marchewka
    kajzerka
    4-5 dojrzałych pomidorów
    cebula
    2 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki śmietany
    łyżka mąki
    kostka rosołowa
    kostka warzywna
    łyżka przecieru pomidorowego
    słodka papryka w proszku
    sól, pieprz
    bazylia, oregano
    łyżeczka cukru
    olej






Pulpeciki z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym 1. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Razem z posiekaną natką pietruszki i odciśniętą w mleku kajzerką dodaj do mięsa.Wbij jajko, przypraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym 2. Formuj z masy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Gotowe kuleczki włóż na chwilę do lodówki.
  • 3. Do 2 litrów wody dodaj kostkę rosołową i warzywną. Po zagotowaniu wrzucaj gotowe pulpeciki i gotuj przez 5 minut.
  • 4. Zrób sos: cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej. Podsmaż. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i również pokrój w kosteczkę. Dodaj do podsmażonej cebuli i mieszając duś na patelni. Gdy pomidory już się "rozpadną", dodaj przecier, sól,cukier, bazylię i oregano. Śmietanę rozmieszaj z mąką i odrobiną wody. Dodawaj powoli do pomidorów, cały czas mieszając. Duś kilka minut na małym ogniu.
  • 5. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowe pulpeciki podawaj z makaronem, polane sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2012

Komentarze

Podobne przepisy