Pulpeciki z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Razem z posiekaną natką pietruszki i odciśniętą w mleku kajzerką dodaj do mięsa.Wbij jajko, przypraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj wszystkie składniki.
2.Formuj z masy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Gotowe kuleczki włóż na chwilę do lodówki.
3.Do 2 litrów wody dodaj kostkę rosołową i warzywną. Po zagotowaniu wrzucaj gotowe pulpeciki i gotuj przez 5 minut.
4.Zrób sos: cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej. Podsmaż. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i również pokrój w kosteczkę. Dodaj do podsmażonej cebuli i mieszając duś na patelni. Gdy pomidory już się "rozpadną", dodaj przecier, sól,cukier, bazylię i oregano. Śmietanę rozmieszaj z mąką i odrobiną wody. Dodawaj powoli do pomidorów, cały czas mieszając. Duś kilka minut na małym ogniu.
5.Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowe pulpeciki podawaj z makaronem, polane sosem pomidorowym.
Komentarze