Pudding z tapioki z rozgrzewającymi malinami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Lubię tapiokę w każdej postaci, więc desery z nią w roli głównej także co jakiś czas goszczą na moim stole. Dzisiaj zrobiłam pudding z tapioki na mleku kokosowym z malinami i odrobiną rozgrzewającego imbiru.

  • 25 min

Składniki:

  • * 200 ml. mleka kokosowego
    * 100 ml. mleka migdałowego (lub innego) bez cukru
    * 2 łyżeczki ksylitolu
    * 4 łyżki drobnej tapioki perlistej
    * 25-30 malin
    * 1 cm. świeżego imbiru

Pudding z tapioki z rozgrzewającymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko kokosowe wstrząsamy przed otwarciem, aby dokładnie się wymieszało, ewentualnie mieszamy jeszcze po otwarciu - aby woda z dołu zmieszała się z gęstą górną warstwą.
    Mleko kokosowe i migdałowe wlewamy do garnka, dodajemy ksylitol i zagrzewamy. Do gorącego mleka wrzucamy tapiokę i gotujemy 15-20 minut, do momentu aż kuleczki tapioki staną się przeźroczyste, a całość zgęstnieje.
    Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do malin - wszystko zgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy.
    Pudding z tapioki wkładamy do naczynia, na górę wlewamy sos malinowy z imbirem.

Porady

polecam wybierać mleko kokosowe z ekstraktem z kokosa minimum 90% - jest zdecydowanie bardziej aromatyczne, niż te z niższą zawartością.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy