ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis jest szybki, łatwy i nie skomplikowany.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 płaskich łyżek żelatyny spożywczej
    ½ l gorącej wody
    6 świeżych jaj
    9 łyżek cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao
    500 ml śmietany kremowej
    czerwona galaretka

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotować według przepisu. Tortownice wyłożyć folią. 6 łyżek żelatyny rozpuścić w ½ litra gorącej wody, podzielić na 3 równe części
  • 2. 3 żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru pudru na gładką masę (aż zbieleje), dodać 1 część żelatyny, dokładnie wymieszać, ubić pianę z 2 białek i dodać do masy, szybko wymieszać i wlać do formy, wstawić do lodówki.
  • 3. 3 żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru pudru, dodać 3 łyżki kakao, dodać 2 część żelatyny (letniej), wymieszać przy użyciu miksera. Ubić pianę z dwóch białek na sztywno, dodać pianę do masy i szybko wymieszać na jednolitą konsystencję. Przelać masę do formy na jasną warstwe, wstawić do lodówki.
  • 4. ½ litra śmietany ubić z trzema łyżkami cukru pudru, dodać 3 część żelatyny. Ubić pianę z dwóch białek, dodać do masy śmietanowej i szybko wymieszać uzyskując jednolitą konsystencję. Przełożyć masę do formy, nakładając ją równomiernie na kakaową warstwę, wstawić do lodówki. Na ostatnią warstwę wylać tężejącą galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy