Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotować według przepisu. Tortownice wyłożyć folią. 6 łyżek żelatyny rozpuścić w ½ litra gorącej wody, podzielić na 3 równe części
2.3 żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru pudru na gładką masę (aż zbieleje), dodać 1 część żelatyny, dokładnie wymieszać, ubić pianę z 2 białek i dodać do masy, szybko wymieszać i wlać do formy, wstawić do lodówki.
3.3 żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru pudru, dodać 3 łyżki kakao, dodać 2 część żelatyny (letniej), wymieszać przy użyciu miksera. Ubić pianę z dwóch białek na sztywno, dodać pianę do masy i szybko wymieszać na jednolitą konsystencję. Przelać masę do formy na jasną warstwe, wstawić do lodówki.
4.½ litra śmietany ubić z trzema łyżkami cukru pudru, dodać 3 część żelatyny. Ubić pianę z dwóch białek, dodać do masy śmietanowej i szybko wymieszać uzyskując jednolitą konsystencję. Przełożyć masę do formy, nakładając ją równomiernie na kakaową warstwę, wstawić do lodówki. Na ostatnią warstwę wylać tężejącą galaretkę.
Komentarze