Ciasto Pszczółka - Kakaowo-dyniowe ciasto z gruszkami

0 (0 ocen)

Kakaowo-dyniowe ciasto z gruszką

Składniki:

  • 5 jajek
    2,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    3/4 szklanki wody gazowanej
    1 szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku
    cukier waniliowy
    3 łyżki kakao
    4 łyżki mąki
    250 g musu z pieczonej dyni
    6 średnich gruszek

Ciasto pszczółka - kakaowo-dyniowe ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto do "Pszczółki" 1. Białka ubić na pianę, dodać cukry i ubijać aż się stanie gęsta i szklista.Dodać żółtka i partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, dolewać wodę i olej, mieszając na małych obrotach miksera.
    Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao,do drugiej mus z dyni i mąkę.
  • Pszczółka - przygotowanie 2. Blachę o wymiarach 15x35 wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na środek wzdłuż wyłożyć 1/3 ciemnego ciasta, na to 1/3 żółtego.
    Gruszki obrać, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na cieście
  • 3. Na owocach ułożyć 1/3 ciasta ciemnego,potem 1/3 jasnego i znowu resztę ciemnego i jasnego.
    Ciasto piec do suchego patyczka w 180*C,piekarnik góra/dół , czas pieczenia od 60 do 70 minut.

Porady

Na mus najlepsza jest dynia hokkaido.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy