Potrawka curry z indyka

0 (0 ocen)

Potrawka świetnie smakuje z purée ziemniaczanym , ryżem lub kaszą. Jest szybka i prosta w przygotowaniu jak to danie tego typu a za to w smaku nie zwykle oryginalna:)

Składniki:

  • 300 g. mięsa gulaszowego z indyka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    200 ml. rosołu lub bulionu drobiowego
    400 ml. mleczka kokosowego
    2 łyżki curry w proszku
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    1/2 łyżeczki chili i słodkiej papryki
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki+100ml zimnej wody do zagęszczenia

Potrawka curry z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć wraz oraz cebulę pokroić w kostkę.
    na patelni rozgrzać masło , podsmażyć składniki.
    Marchew oraz pietruszkę obrać , pokroić w pół plasterki , dodać do mięsa , smażyć jeszcze chwilę do zmiany koloru co chwila mieszając.
  • 2. Zawartość patelni przełożyć do garnka , zalać bulionem oraz mleczkiem kokosowym , dusić na wolnym ogniu do całkowitej miękkości warzyw.
    Do potrawki dodać przyprawy , wymieszać.

  • 3. Chwilę przed końcem mąkę wymieszać z wodą oraz odrobiną gorącego sosu , przelać do garna.
    Pozostawić na gazie do zgęstnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy