Postny barszcz czerwony z fasolą i wiśnią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób

Barszczyk jest po prostu pyszny. Przygotowany w taki sposób, najlepiej smakuje z młodych warzyw.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka białej fasoli
    3 szt. młode buraki
    1 szt. młoda marchewka
    mały korzeń pietruszki
    2-3 szt. młode ziemniaki
    1 szt. cebula
    1-2 ząbki czosnku
    500 ml passaty pomidorowej
    garść drylowanych wiśni
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
    1 łyżka oleju
    śmietana lub jogurt

Postny barszcz czerwony z fasolą i wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Fasole zamoczyć na noc w dużej ilości wody. W garnku zagotować ok. 2,5 l wody, wrzucić namoczoną wcześniej fasole, majeranek i gotować ok. 40 min.
  • 2. 2. Warzywa umyć, obrać. Pokroić: cebulę i czosnek w drobną kostkę, ziemniak w większą kostkę, burak, marchewkę, korzeń pietruszki w cienkie słupki.
  • 3. 3. Na gorącej patelni z olejem zeszklić cebule, dodać burak, marchewkę i korzeń pietruszki, dusić pod przykryciem ok. 10 minut, wlać passate pomidorową, przyprawić przyprawami, dusić jeszcze parę minut. Ziemniak dodać do fasoli, po 10 min. dołożyć duszone warzywa i wiśnie. Gotować na małym ogniu ok.15 min. Wyłączyć. Dodać czosnek i pokrojony koperek. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy