Postny barszcz czerwony z fasolą i wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Fasole zamoczyć na noc w dużej ilości wody. W garnku zagotować ok. 2,5 l wody, wrzucić namoczoną wcześniej fasole, majeranek i gotować ok. 40 min.
2.2. Warzywa umyć, obrać. Pokroić: cebulę i czosnek w drobną kostkę, ziemniak w większą kostkę, burak, marchewkę, korzeń pietruszki w cienkie słupki.
3.3. Na gorącej patelni z olejem zeszklić cebule, dodać burak, marchewkę i korzeń pietruszki, dusić pod przykryciem ok. 10 minut, wlać passate pomidorową, przyprawić przyprawami, dusić jeszcze parę minut. Ziemniak dodać do fasoli, po 10 min. dołożyć duszone warzywa i wiśnie. Gotować na małym ogniu ok.15 min. Wyłączyć. Dodać czosnek i pokrojony koperek. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Komentarze