Wiosenny truskawkowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Ten placek jest super dla osób, które uwielbiają truskawki. Dzięki niemu mogą się cieszyć ich smakiem cały rok.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt ciemny
    4 jajka
    13 dag mąki
    13 dag cukru zwykłego
    ½ opakowania cukru waniliowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
    2 łyżeczki kakao

    Biszkopt jasny
    4 jajka
    13 dag mąki
    13 dag cukru zwykłego
    ½ opakowania cukru waniliowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem waniliowy
    ½ l mleka
    3 żółtka
    6 dag mąki ziemniaczanej
    17 dag cukru zwykłego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 margaryna

    Masa truskawkowa
    1 kg truskawek mrożonych
    2 galaretki truskawkowe

    Dodatkowo
    1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    Polewa czekoladowa

Wiosenny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt jasny oraz ciemny.
  • 2. Następnie gotujemy krem z podanych składników. Odczekujemy jak wystygnie i ucieramy go z kostką masła. Ja osobiście dodaję jeszcze łyżeczkę spirytusu i łyżeczkę soku z cytryny aby krem się nie zważył i był smaczniejszy.
  • 3. Kolejno przygotowujemy masę truskawkową. W tym celu miksujemy rozmrożone truskawki na jednolitą masę i przekładamy do garnka aby się zagotowały. Po tym czasie dodajemy galaretki, mieszamy jeszcze chwilkę i pozostawiamy do zgęstnienia.
  • 4. Przekładamy placek kolejno: biszkopt ciemny - ½ kremu waniliowego – ½ masy truskawkowej – biszkopciki okrągłe – ½ masy truskawkowej – ½ kremu waniliowego –biszkopt jasny – polewa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2015

Komentarze

Podobne przepisy