Poncz z truskawkami i mango

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Orzeźwienie w towarzystwie, bezcenne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • pęczek estragonu
    3 limonki
    5 łyżek brązowego cukru
    butelka słodkiego białego wina
    500 g truskawek
    mango
    kostki lodu
    owoce longan

Poncz z truskawkami i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gałązki estragonu opłukałem, osuszyłem. Kilka odłożyłem do dekoracji.
    Z jednej limonki wycisnąłem sok, pozostałe pokroiłem na plasterki.
    Sok z limonki, cukier, pozostały estragon, pół szklanki wina zagotowałem, od zawrzenia gotowałem 5 minut.
    Wystudziłem, po czym przecedziłem przez sitko.
    Truskawki odszypułkowałem, opłukałem, pokroiłem na plastry. Mango pokroiłem w kostkę.
    Owoce longan obrałem, wypestkowałem. Owoce wrzuciłem do przezroczystej miski, zalałem syropem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie zalałem resztą wina, dodałem kostki lodu i estragon.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy