Pomidory nadziewane kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Danie nie tylko idealnie sprawdza się w letnie dni, kiedy pomidory są dojrzałe, ale również późniejszą porą.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 pomidory
    1 woreczek kaszy gryczanej
    1 mała cebula
    magi, curry, słodka papryka, bazylia

Pomidory nadziewane kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką wydrążamy miąższ wraz z pulpą, nie uszkadzając przy tym skórki. Odkładamy pomidory na 15 min na papierowy ręcznik przecięciami do dołu tak żeby odciekły.
  • 2. Gotujemy kaszę z pokrojoną cebulą do tego dodajemy 3 krople magi, pół łyżeczki słodkiej papryki, troszkę curry i suszonej bazylii. Gotujemy 10 min.
  • 3. Nadziewamy pomidory, na wierzchni każdego nakładamy ścięty wierzch.
  • 4. Tak przyrządzone pomidory przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 min. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy