Placuszki jabłkowe słodzone daktylami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowe placuszki bez cukru, za to ze zdrowymi, świeżaymi daktylami.

  • 30 min

Składniki:

  • na ok 10 małych sztuk.

    1 jabłko
    4 łyżki płatków owsianych
    50 g mąki pełnoziarnistej
    3-4 świeże daktyle np stąd
    4 orzechy włoskie
    3 spore łyżki jogurtu greckiego light
    1 jajko
    oliwa do smażenia (2-3 łyżki)

Placuszki jabłkowe słodzone daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych okach.
    Orzechy rozłupać i drobno posiekać; dodać do jabłek
    Daktyle pokroić również w małe kawałeczki; dodać do jabłek.
    Do całości dodać jogurt, jajko i płatki owsiane. Dokładnie wymieszać.
    Dodać mąkę i wymieszać raz jeszcze.
    Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą formując z masy małe placuszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy